Hemlagad tofu

Hemlagad tofu
Foto: Wenbin
Från Efter tio

Tofu smakar inte så mycket i sig, men är nyttig och användbar till de flesta rätter.

Tofu är en asiatisk bönost gjord på sojamjölk. Finns i olika varianter, med olika fasthet. Till detta recept är det lämpligt med fast tofu, som går att hitta i asiatiska affärer och välsorterade livsmedelsaffärer.

28 augusti 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 färsk tofu
  • 0,5 liten morot
  • 1 grön paprika
  • 5 olja
  • 7 skogsöron (kan utgå)
  • 2 finhackade salladslökar
  • 1 finhackad ingefära
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 vatten
  • 1 mörk soja
  • 2 socker
  • 0,5 st kycklinbuljontärning
  • 0,5 salt
  • 1 potatismjöl löst i lika mycket vatten

Gör så här

  1. Skär tofun i kvadratiska 5 cm breda och 1 cm tjocka skivor, och skär sedan av dem diagonalt på mitten så att de blir 1 cm tjocka trianglar. Tofun går lätt sönder och det är därför svårt att få fyrkanter att hålla ihop – men med trekanter går det bättre. Skiva moroten och paprikan tunt.
  2. Värm oljan till 180 grader i en wok. Fritera tofutrianglarna i ungefär tre minuter tills de är gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt oljan droppa av ordentligt.
  3. Häll av oljan, men lämna kvar ungefär 2 msk i woken. Woka salladslök, ingefära och vitlök i några sekunder, tillsätt morot, paprika och skogsöron. Tillsätt den friterade tofun under fortsatt omrörning. Tillsätt 2 dl vatten, soja, socker, kycklingbuljontärning och salt. Koka bort vätskan nästan helt och tillsätt därefter potatismjölet löst i vatten. Servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept