Grillad tonfiskkotlett med daikondressing

Grillad tonfiskkotlett med daikondressing
Foto: TV4
Från Efter tio

Tonfisk är japanernas absoluta favorit. Bara på fiskmarknaden i Tsukiji byter över 2000 frysta eller färska tonfiskar ägare varje dag, och nästan hälften av alla återförsäljare har specialiserat sig på den uppskattade delikatessen. Trots att den mest uppskattade formen är rå i sashimi eller sushi passar kanske hastigt grillad tonfisk bättre för hemmakockar.

Kimikos tips: Tonfisken måste balanseras med ett tillbehör som klarar av den kraftiga och robusta smaken. Personligen tycker jag att, förutom rucola, avokado är ett mycket bra tillbehör.

Dryckestips: Till den grillade tonfisken passar Yoichi 10 år (45%), en mjukt rökig maltwhisky med saftig småcitrussmak. /Henrik Aflodal, whiskykännare.

22 april 2009
Visa mer

Du behöver

  • 4 st tonfiskkotletter à 100–120 g, cirka 2 1⁄2 cm tjocka
  • 1 msk vegetabilisk matolja
  • en handfull rucolablad
  • 8 st gräslöksstrån, finskurna

Till marinaden

  • 1 dl soja
  • 0,5 dl sake
  • 2 msk risvinäger
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad

Till daikondressingen

  • 4 msk riven daikon (rättika)
  • 4 tsk nypressad citronsaft
  • 4 msk soja

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Marinera tonfiskkotletterna i marinaden i minst 30 minuter. Ta upp kotletterna och klapptorka dem med hushållspapper.
  2. Hetta upp ett grilljärn eller en gjutjärnspanna över medelvärme.
  3. Pensla fisken med matolja och grilla på ena sidan i 2 minuter. Vänd kotletterna och grilla andra sidan i ytterligare 1–2 minuter.
  4. Rör samman den rivna rättikan med citronsaften och sojan till daikondressingen.
  5. Lägg upp tonfiskkotletterna på serveringsfat, skeda dressing över och garnera med rucolablad samt finskuren gräslök. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept