Kikärtssoppa med vitlök, timjan och pancetta

Kikärtssoppa med vitlök, timjan och pancetta
Foto: David Loftus
Stefano_Catenacci_recept
Stefano_Catenacci_recept

Kikärtssoppa med vitlök, timjan och pancetta

Av: Stefano Catenacci

Från: Mitt goda Toscana

9 ingredienser

Med kikärtor som grund får detta långkok en robust italiensk karaktär av vitlök, timjan och pancetta. En perfekt värmande vintersoppa som kan stå och puttra på spisen medan man tar en långpromenad och sedan sätter sig till bords med rosiga kinder. Låt lite pasta koka med mot slutet för en kraftigare rätt. /Stefano Catenacci

Receptet kommer från boken Mitt goda Toscana.

Ingredienser

portioner
  • 400 g torkade kikärtor
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja (Villa Magra eller annan jungfruolja)
  • 100 g pancetta
  • 2 lagerblad
  • 1 timjan, kvist
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Bryn dem i olja i en stekgryta.
  3. Tillsätt kikärtor, pancetta, lagerblad och hela timjankvisten.
  4. Täck med vatten och koka på svag värme ca 3 timmar tills kikärtorna börjat mjukna.
  5. Smaka av kikärtssoppan med salt och peppar.