Grillad Hälleflundra med clam chowder och kronärtskocka

Från Nyhetsmorgon

En fiskrätt komponerad av kocken Stefan Wall, som till vardags jobbar på restaurang Friheten i Visby.

7 juli 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • Clam chowder

Fond

  • 1 st gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 liter vitt vin
  • 0,5 liter vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 st fänkål
  • 2 dl mjölk

till serveringen:

  • 2 st fänkål
  • 5 st potatisar, medelstora
  • 1 knippa dill, färsk
  • 1 kg blåmusslor, färska
  • 500 gram hälleflundrafilé

Gör så här

  1. Skala och finhacka en fänkål och löken till fonden och låt dem fräsa i olivolja utan att de tar färg.
  2. Borsta musslorna rena från smuts och skägg med en borste eller skrapa med en skalkniv. Häll musslorna över grönsakerna och slå på vinet och vattnet. Låt koka i cirka 10 minuter tills alla musslor har öppnat sig. Sila av musslorna och spara fonden för sig, släng alla musslor som inte har öppnats. Koka upp fonden med mjölken och grädden i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär resterande fänkål och skalad potatis i centimeterstora tärningar och blanchera (koka) dem lätt var för sig i saltat vatten. Häll bort det varma vattnet precis innan de känns klara.
  4. Stycka fisken i fyra lika stora delar ca 120g. grilla eller stek dem på het grill salta och peppra .
  5. Häll den kokande fonden i djupa tallrikar och arrangera potatis, fänkål ochpotatis, fänkål och musslor i varje tallrik. Garnera med dill och lägg på den grillade fisken.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept