Norrländsk quesadilla med Västerbottensost

Från Nyhetsmorgon

En kulturchock i matvärlden. Testa detta väldigt goda snacks, passar bra för minglet eller som aptitretare.

15 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • Salsa:
  • 5 dl socker
  • 5 dl vatten
  • 5 dl äppelcidervinäger
  • 50 g schalottenlök, finhackad
  • 75 g morot, i små tärningar
  • 50 g ingefära, riven
  • 5 klyftor vitlök, finhackade
  • maizena till redning
  • 3 st stjärnanis
  • 2 dl sweet chili
  • 5 dl lingon
  • 5 dl havtorn (eller 1 liter lingon om man inte har tillgång till havtorn)

Quessadilla:

  • 900 gram frusen rökt renstek (bog)
  • 1 st gula lökar, hackade
  • 200 g riven västerbottenost
  • smör till stekning
  • 12 ark mjukt tunnbröd
  • Sallad:
  • 150 gram blandsallad
  • 1 st morot, slantad eller grovriven
  • 8 st rädisor, halverade eller skivade
  • Dressing:
  • 100 gram messmör
  • 3 msk mjölk
  • ev sherryvinäger och salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Salsa: Koka sockret tills det karamelliseras och blir brunt, häll i vattnet och äppelcidervinägern. Koka upp.
  2. Tillsätt schalottenlök, morot, ingefära och vitlök. Låt koka i 10 minuter, red sedan av med maizena.
  3. Koka några minuter till, lägg i stjärnanis, chili och bär.
  4. Quessadilla: Skär rensteken i tunna skivor (som renskav), stek med lök och ost. Lägg tunnbrödsarken i en grillpanna för att få färg och smak. Lägg renblandningen mellan tunnbrödsarken, skär i fjärdedelar.
  5. Sallad: Blanda ihop salladen.
  6. Dressing: Rör ihop dressingen och blanda ner i salladen.
  7. Servera quessadillan med salsa och sallad med den hoprörda messmörsdressingen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept