Älgentrecote med äpplemust, brässerad rödkål och vinteräpple

Älgentrecote med äpplemust, brässerad rödkål och vinteräpple
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Byt ut det kött du brukar laga mot vilt lite då och då, så har du ett klimatsmart alternativ. Stefan Karlsson gör en älgentrecote med äpplen, lök, kål och svamp.

Servera gärna med nyvispat potatismos.

15 december 2009
Visa mer
4

Du behöver

Kött

  • 4 st älg entrecote á 160 g (eller motsvarande mängd annat viltkött)
  • 2 st kvistar rosmarin
  • smör till stekning
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Brässerad kål

  • 0,5 st litet rödkålshuvud
  • 2 st röda lökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk mörk sirap
  • 5 dl äpplemust
  • 2 dl vatten
  • 3 msk flytande kalvfond
  • 4 st morötter, i slantar
  • 2 st vinteräpplen, i klyftor
  • balsamicovinäger
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 4 dl nystekt blandsvamp

Gör så här

  1. Köttet
    Sätt på en stekpanna och låt den försiktigt bli genomvarm.
  2. Lägg i smöret och rosmarinkvistarna låt det smälta och få fin färg.
  3. Lägg i köttet och stek det till fin färg på första sidan.
  4. Vänd biffarna och stek andra sidan. Salta och peppra. Stek köttet till en innertemp av 57 grader.
  5. Brässerad kål
    Strimla rödkålen fint.
  6. Skär den skalade rödlöken i grova klyftor och bryt loss varje lager.
  7. Hetta upp smöret i en stor kastrull och lägg i rödkål och lökklyftor. Svetta runt i smöret så att kålen blir lätt brynt.
  8. Slå på sirapen och låt den försiktigt bryna med sista stunden.
  9. Tillsätt nu äpplemust, vatten och flytande kalvfond och låt det koka upp.
  10. Lägg i morotsslantarna och äppleklyftorna. Sänk värmen och låt kålen sjuda mjuk.
  11. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  12. Stek svampen krispig och god i smör. Smaka av med salt och peppar.
  13. Servera den nystekta biffen med svampen på, tillsammans med den brässerade kålen och gärna med nyvispat potatismos.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept