Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås

Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Stefan Karlsson
Stefan Karlsson

Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås

16 ingredienser

Spättarygg är fantastiskt gott. Här serverad med rödbeta samt citron och pepparrotssås.

Ingredienser

portioner
  • 4 spättaryggar (à 300 g eller 4 st hela spättor)
  • 6 rödbetor, kokta och skalade
  • 2 schalottenlökar, i skivor
  • 2 msk citron, saft
  • 0,5 krm strösocker
  • salt
  • peppar
  • smör
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 2,5 dl vitt vin (torrt)
  • 3 dl fiskbuljong
  • 1 citron (skalet)
  • 0,5 citron, saft av
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

  1. Stek fisken i smör. Salt och peppra.
  2. Klyfta varje rödbeta i 4 st klyftor. Skiva löken ½ cm tjocka skivor. Hetta upp smör i en kastrull och lägg i klyftorna. När klyftorna är genomvarma läggs lökskivorna i och allt smakas av med salt, peppar, socker och citronsaft.
  3. Hetta upp den hackade löken i smör utan att deb tar färg. Slå på vinet och låt det koka in så att hälften återstår. Slå i fiskbuljongen och lägg i citronskalet. Låt sjuda ca 5 minuter. Häll i grädden och koka till simmig konsistens. Mixa såsen helt slät med smöret och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. Vid servering vänd riven pepparrot i.