Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås

Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Nyhetsmorgon

Spättarygg är fantastiskt gott. Här serverad med rödbeta samt citron och pepparrotssås.

4 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 x 300g bitar spättarygg eller 4 st hela spättor
  • 6 st kokta och skalade rödbetor
  • 2 st scharlottenlökar i skivor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 nypa socker
  • salt och peppar
  • smör
  • 1 st scharlottenlök, hackad
  • 2,5 dl vitt vin (torrt)
  • 3 dl fiskbuljong
  • 1 citron (skalet)
  • saft från 0.5 citron
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • riven färsk pepparrot

Gör så här

  1. Stek fisken i smör. Salt och peppra.
  2. Klyfta varje rödbeta i 4 st klyftor. Skiva löken ½ cm tjocka skivor. Hetta upp smör i en kastrull och lägg i klyftorna. När klyftorna är genomvarma läggs lökskivorna i och allt smakas av med salt, peppar, socker och citronsaft.
  3. Hetta upp den hackade löken i smör utan att deb tar färg. Slå på vinet och låt det koka in så att hälften återstår. Slå i fiskbuljongen och lägg i citronskalet. Låt sjuda ca 5 minuter. Häll i grädden och koka till simmig konsistens. Mixa såsen helt slät med smöret och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. Vid servering vänd riven pepparrot i.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept