Långarygg med kantareller och färskrödbeta, citron och pepparotssås samt rostad potatis

6

Du behöver

Långarygg:

  • 160 gr långarygg med skinn x 6 (160 g/person)
  • smör till stekning
  • salt och peppar

Kantareller och rödbetor:

  • 400 gr kantareller
  • 12 st rödbetor, små, kokta
  • 1 st rödlök, strimlad på längden
  • balsamicovinäger
  • smör till stekning
  • salt och peppar

Citron- och pepparotssås:

  • 0,5 l mussel eller fiskbuljong
  • 3 dl vitt vin, torrt
  • 1 st lök, gul, fint hackad
  • 0,5 st citron, skalet
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk citronolja
  • citronsaft
  • 2 msk smör
  • riven pepparrot

Rostad potatis:

  • 500 g körsbärs- eller rattepotatisar, små
  • 0,5 dl matolja
  • 2 kvistar timjan
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Långarygg:
  2. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smöret. Stek skinnsidan först. Vänd sedan fisken och stek den genom. Salta och peppra.
  3. Kantareller och rödbetor:
  4. Stek kantarellerna i smör i en stekpanna efter konstens alla regler.
  5. Hetta upp en kastrull med smörvatten i. Lägg i rödbetorna skurna i klyftor. Låt bli genomvarma. Tillsätt rödlöken och vinägern. Låt koka in och
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Citron- och pepparotssås:
  8. Hetta upp en kastrull. Lägg i löken att fräsa utan att ta färg. Slå i vinet och buljongen och låt det koka ihop till ca hälften återstår. Slå i grädden och
  9. Lägg i citronskalet. Låt sjuda till simmig konsistens. Mixa såsen med mixer och tillsätt då smöret och citronoljan. Smaka av med citronsaft, salt och
  10. Peppar.
  11. Vid servering vänds rikligt med riven färsk pepparrot i såsen.
  12. Rostad potatis:
  13. Hetta upp ugnen till 180 grader. Lägg tvättade potatisar på ugnsplåt. Slå på oljan och blanda runt. Lägg dit timjankvistarna och sätt in i ugnen.
  14. Bakas där tills de fått färg och blivigt genombakade. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept