Karlssons gurksoppa med kummelrygg och räkor

4

Du behöver

  • 4 x 100 g kummelrygg eller annan fisk
  • 100 g skalade råräkor eller vanliga kokta
  • 1 gurka
  • 2 scharlottenlökar (eller liten gul lök)
  • 1 msk smör
  • 3 dl standardmjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 höns- eller grönsaksbuljongtärning
  • 2 kvistar dill
  • saften av 0.25 citron
  • cayennepeppar
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Dela gurkan på längden, skrapa ur kärnorna och skiva den i ½ cm tjocka skivor. Skala och hacka scharlottenlökarna fint.
  2. Hetta upp smöret i en kastrull. Lägg i gurkan och löken och låt det fräsa utan att ta färg. Häll i mjölken och grädden och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och sjuda i 8 minuter.
  3. Hacka dillen grovt och lägg i soppan. Häll i citronsaften. Mixa soppan slät i en mixer eller med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt, cayenne- och vitpeppar.
  4. Sila soppan genom finmaskig sil. Fördela kräftstjärtarna i djupa tallrikar och häll över varm soppa.
  5. Stek fiskbitarna i smör. Salta och peppra.
  6. Toppa med halstrade råräkor eller kalla kokta räkor och gurktärningar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept