Citrongravad strömming med ugnsbakad rödbeta

4

Du behöver

STRÖMMINGEN:

  • 300 gr dragen strömming
  • 0,75 dl Ättika 12%
  • 2 msk socker
  • 0,5 msk salt
  • 2,5 deciliter vatten

Sås:

  • 0,75 dl crème fraiche
  • 1 st äggula
  • 0,5 msk grov, osötad senap
  • 0,5 tsk vit vinäger
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 1 dl olja
  • 0,25 dl citronessansolja (Zeta)
  • 1 tsk strösocker
  • salt och vitpeppar
  • 4 st färska rödbetor
  • grovsalt
  • 1 tsk plockad färsk timjan
  • 1 st fint hackad schalottenlök
  • 1 msk vit vinäger
  • 6 msk olja
  • salt och peppar
  • Garneringssallad och örter

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till lagen. Lägg i stömmingen att dra i 6-8 timmar eller tills strömmingen är helt genomvit. Tag upp filéerna och låt lagen rinna av väl.
  2. Vispa äggula, senap, citronsaft och vinäger. Slå sakta i oljorna under kraftig vispning till en homogen majonäs. Vänd i crème fraichen. Smaka av med socker, salt och peppar. Lägg i den gravade strömmingen.
  3. Lägg rödbetorna på ett ugnsbleck. Fördela saltet och lägg rödbetorna där på. Baka dom klara i 180º ugn i ca 30 minuter eller tills dom är genombakade. Hacka schalottenlöken fint. Blanda löken med vinäger, olja och timjan. Smaka av med salt och vitpeppar samt vänd i rödbetorna skurna i snygga bitar.
  4. Serveras med plockad sallad och örter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept