Bakad rabarber och vaniljcrème

Bakad rabarber och vaniljcrème

Av: Stefan Eriksson

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

Späda rabarber hör våren till. Här serveras de tillsammans med en len vaniljcrème.

Ingredienser

portioner

Rabarber

  • 2 späda rabarberstjälkar
  • 2 kardemummakapslar
  • 100 g strösocker
  • 100 g vatten

Vaniljcrème

  • 500 g mjölk
  • 60 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 125 g äggula
  • 65 g strösocker
  • 40 g majsstärkelse
  • 50 g smör

Gör så här

Rabarber

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Putsa och ansa rabarbern.
  3. Skär den i bitar och lägg i en djup plåt.
  4. Koka upp kardemumma, socker och vatten.
  5. Slå det över rabarbern.
  6. Sätt in i ugnen och baka dem möra.
  7. Låt svalna i lagen.

Vaniljcrème

  1. Skrapa ur vaniljstången.
  2. Koka upp skal och frön med mjölk och socker.
  3. Rör ihop äggulor, socker och maizena.
  4. Bland med den varma mjölken.
  5. Koka upp sakta under konstant omrörning.
  6. Rör i smöret.
  7. Sila genom en finmaskig sil.
  8. Plasta crèmen och kyl ner snabbt.
  9. Vispa upp med en visp tills den är slät.
  10. Späd med lite mjölk om du vill ha den tunnare.