Honungs- och svartpepparstekt karré av unggris, rotfrukter med persilja, ingefära och äpple

Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • karré
  • 1 hel karré à 880 g
  • havssalt och nymald svartpeppar
  • 30 g ekologiskt osaltat smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk kravhonung
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • rotfrukter
  • 240 g morot 2-3 st
  • 120 g kålrot
  • 120 g palsternacka, 1 st
  • 120 g persiljerot, 1-2 st
  • 1,5 kg sparrispotatis
  • 4 blad spetskål
  • 1 schalottenlök
  • c:a 1 dl grovt skuren bladpersilja
  • 1 msk pressad citronsaft av kravcitron
  • 2 tsk kallpressad rapsolja
  • havssalt och nymalen svartpeppar
  • Persiljedressing
  • 80 g plockad bladpersilja
  • 1,25 dl kall grönsaksbuljong
  • 2 tsk olivolja
  • havssalt och nymald svartpeppar
  • Äpple och ingefära
  • 40 g rökt sidfläsk
  • 1 stort äpple t ex Ingrid-Marie
  • 8 kärnfria katrinplommon, 40 g
  • 1 dl vatten
  • havssalt och nymald svartpeppar
  • 2 tsk finriven ingefära
  • 1 salladslök
  • SALLADSBUFFÉ
  • Råkost med kallpressad rapsolja
  • 80 g fänkål, 0.5 st
  • 80 g gurka, 7 cm
  • 80 g gulbeta, 1 st
  • 80 g morot, 1 st
  • 80 g rädisor, ca 8 st
  • 2 tsk kallpressad rapsolja
  • havssalt
  • Bönsallad med gräddfil och timjan
  • 4 skärbönor, 120 g
  • 24 brytbönor, 120 g
  • 16 vaxbönor, 80 g
  • 8 sugarsnaps, 40 g
  • 10 g böngroddar
  • 5 kvistar backtimjan
  • 1 tsk grovkorning senap
  • 1 tsk kallpressad rapsolja
  • 1 dl gräddfil
  • havssalt och nymald svartpeppar
  • Vete med citron och pepparrot
  • 120 g helt vete, polerat
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 200 g kvisttomat, 2-3 st
  • 2 tsk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • ca 1 tsk riven färsk pepparrot
  • 0,5 tsk finrivet citronskal av kravcitron
  • pressad saft av kravcitron
  • havssalt och nymald svartpeppar
  • 20 g bladspenat, små blad
  • bröd
  • Rågbröd med kryddost och pumpafrö
  • 150 g kallt vatten
  • 150 g vetemjöl special
  • 50 g grovt rågmjöl
  • 5 g jäst
  • 3 g ljus sirap
  • 8 g salt
  • 100 g vetesurdeg
  • 30 g kryddost, i små tärningar
  • 25 g hela pumpafrön, rostade
  • Utbakning
  • 1 ägg
  • 50 g mixade pumpafrön
  • havssalt

Gör så här

  1. Tillagning:
  2. Honungs- och svartpepparstekt karré av unggris, rotfrukter med persilja, ingefära och äpple
  3. Karré
  4. Krydda karrén med salt och ordentligt med svartpeppar. Bryn ordentligt runtom i smör och olja. Blanda honung och vinäger, pensla runtom köttet. Baka i ugn, 175º till en innertemperatur på 69º. Pensla karrén ytterligare en gång med honung och vinäger. Låt vila till servering.
  5. Rotfrukter
  6. Skala och skär morot i 16 långa stavar. Skala och skär kålrot och palsternacka i 8 långa stavar. Skrubba persiljeroten och skär i 8 långa stavar. Skrubba potatisen. Skär bort den grova bladnerven på spetskålsbladen och dela bladen på mitten.
  7. Koka rotfrukterna och kålen mjuka var för sig i saltat vatten, kyl ner snabbt i kallt vatten. Vänd runt rotfrukterna med finhackad lök, persilja, citronsaft, olja, salt och peppar.
  8. Lägg ut kålbladen och fördela grönsakerna jämt ovanpå och rulla ihop. Ställ åt sidan till servering.
  9. Persiljedressing
  10. Blanchera persiljan hastigt och kyl ner i isbad. Häll av och krama ur vattnet. Mixa med grönsaksbuljong och sila genom chinoise. Blanda med olja, salt och svartpeppar. Häll upp i dressingflaska och ställ åt sidan till servering.
  11. Äpple och ingefära
  12. Skär fläsket i 6-8 tärningar. Skala och skär äpplet i 24 tärningar. Sautera det rökta sidfläsket, tillsätt äpple, plommon och vatten. Sänk värmen och lägg på lock. När äpplet är mjukt, salta och peppra. Ställ åt sidan till servering.
  13. Vid servering: Värm rotfrukterna i ugn, 125º. Tranchera karrén i skivor, salta. Värm äpplena och tillsätt ingefära och tunt skuren salladslök.
  14. Upplägg: Lägg 2 skivor karré till höger på varma platta tallrikar. Lägg rotfrukterna till vänster. Skeda äpplena över karrén. Häll persiljedressingen över rotfrukterna. Servera.
  15. SALLADSBUFFÉ
  16. Råkost med kallpressad rapsolja
  17. Skär bort stjälkarna från fänkålen. Skala, dela och kärna ur gurkan. Skala gulbetan och moroten. Hyvla grönsakerna tunt på mandolin eller med osthyvel eller skär tunt med kniv. Blanda ihop alla grönsakerna försiktigt. Ställ svalt åt sidan till servering.
  18. Bönsallad med gräddfil och timjan
  19. Ansa bönorna och skär skärbönorna i 16 sneda bitar. Koka bönorna mjuka i saltat vatten och kyl ner i isbad. Häll av och låt rinna av ordentligt. Tillsätt böngroddarna och marinera med 1 kvist timjan (plockade blad), senap, olja, salt och peppar.
  20. Smaksätt gräddfilen med 4 kvistar timjan (plockade blad), salt och svartpeppar. Ställ åt sidan till servering.
  21. Vete med citron och pepparrot
  22. Koka vetet i grönsaksbuljong. Låt svalna. Tärna tomaterna och blanda med olja, vinäger och pepparrot. Smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar. Blanda i vetet och vänd i spenaten. Ställ åt sidan till servering.
  23. Upplägg: Lägg råkost i en hög på mitten av platta små fat, salta och rippla rapsolja över. Fördela bönsalladen på platta små fat, klicka gräddfilen bredvid.
  24. Fördela vetet i djupa små skålar.
  25. Upplägg: Lägg råkost i en hög på mitten av 8 platta små fat, salta och rippla rapsolja över. Fördela bönsalladen på 8 platta små fat, klicka gräddfilen bredvid.
  26. Fördela vetet i 8 djupa små skålar.
  27. BRÖD
  28. OBS ej anpassat till hemmaköket
  29. Rågbröd med kryddost och pumpafrö
  30. Blanda samtliga ingredienser utom ost och rostade pumpafrön och kör 10 minuter på mellanväxel. Tillsätt ost och rostade pumpafrön, blanda i 30 sekunder. Låt degen vila 2 timmar i rumstemperatur.
  31. Dela upp degen i 2 lika stora delar. Rulla ut och platta till försiktigt till ca 10 cm breda rektanglar. Pensla ovansidan med ägg och vänd i mixat pumpafrö. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa 1 timme. Strö över lite havssalt. Sätt in i ugn, 250º och spraya in vatten. Baka 12-17 minuter.
  32. Vid servering: Skär brödet i sneda portionsbitar och lägg upp i brödkorg.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Servering & Dukning från kända varumärken

Servering & Dukning från kända varumärken Se fler

Fler goda recept