Klosterölkokt lammrostbiff med sötsur dillsås och sparris

4

Du behöver

Rostbiffen:

  • 1 kg rimmad lammrostbiff
  • 1 st morot
  • 1 st gul lök
  • 100 g rotselleri
  • 50 gram dillstjälkar eller krondill
  • 6 dl Wisby klosteröl från Gotlands bryggeri
  • 3 dl vatten
  • 6 st lagerblad
  • 12 st vitpepparkorn

Sås:

  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 4 dl reducerad fond (reducerad till hälften)
  • 2 dl grädde
  • 1 matskedar ättika
  • 3 matskedar socker
  • 30 gram skuren dill
  • Garnering:
  • 400 gram kokta rotfrukter (kålrabbi, morot, kålrot)
  • 200 gram sparris
  • 3 msk smör
  • 2 msk riven pepparrot

Gör så här

  1. Gör lammet så här:
  2. Skär grönsakerna i mindre bitar.
  3. Koka upp öl, vatten, grönsaker och dillstjälkar. Lägg i lammrostbiffen
  4. Och låt koka upp igen. Skumma väl och lägg sedan i kryddorna. Sjud (ej
  5. Koka) sakta tills lammets innertemperatur är 68 grader. Ta ur lammet och håll varmt.
  6. Låt fonden koka ihop till hälften.
  7. Skär garnityrgrönsakerna i cm-stora tärningar. Putsa sparrisen och
  8. Koka sedan grönsakerna i saltet och smöret.
  9. Gör såsen så här:
  10. Smält smöret och blanda i mjölet. Sila i fonden och koka upp, därefter
  11. Tillsättes grädden. Låt koka i ungefär 2 minuter.
  12. Tillsätt socker och ättika samt avsluta med att lägga i finskuren dill.
  13. Servera så här:
  14. Skär lammet i skivor och placera ovanpå grönsakerna. Häll såsen runt
  15. Omkring och garnera med riven pepparrot.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept