Steak minute med pommes frites

60 m
4

Världens vanligaste bistrorätt går inte längre att få korrekt gjord på krogen. På 95 procent av Sveriges alla krogar görs bearnaisesåsen på såsbas eller tas direkt ur helfabrikatsburken. Ingen kock med någon som helst självrespekt borde servera sådant. /Per

Dryck:  

Unna dig ett slott! Steak minute och rött slottsvin från Bordeaux är klassiskt, rätt och riktigt. Kosta på dig lite och köp en flaska Château Beau-Site från Saint-Estèphe. Kostar över tvåhundra kronor, men här får du verkligen vad du betalar för, nämligen ett riktigt bra bordeauxvin.

Mindre flott, men gott! Vill du dricka något billigare, men som ändå är bra till just steak minute, kan du alltid hålla dig kvar i Sydfrankrike och välja ett vin från Rhônedalen. Les Dauphins Côtes du Rhône Reserve har den rätta fruktigheten och örtkryddigheten.

Prima Premium
Oftast dricker jag nog ändå öl till den här rätten, en ljus och frisk lager med bra och balanserad beska. Det har tjeckiska Primator Premium Lager.

5 augusti 2016
Visa mer
60 m
4

Du behöver

Steak minute

  • 700-800 g oxryggbiff eller främre delen av oxfilén
  • 2 msk olivolja, till pensling
  • salt och peppar

Pommes frites

  • 800 g fast potatis
  • 2 l frityrolja
  • salt, efter smak

Bearnaisesås

  • 250 g smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 kvist dragon, inlagd från burk eller färsk
  • 8 vitpepparkorn, hela
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 4 äggulor
  • 1 msk persilja, hackad
  • 1 msk färsk dragon, hackad
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen till pommes frites-stavar. Lägg dem i en bunke med kallt vatten i 5–10 minuter så att stärkelsen försvinner. Låt dem rinna av väl och torka dem lätt i en handduk.
  2. Hetta upp oljan till 140–150° i en stor kastrull, lägg ner hälften av potatisen och fritera den i 8–10 minuter. Låt den svalna så att den blir riktigt kall, gärna i kylen på en handduk. Fritera resten av potatisen under tiden. Hit går det bra att förbereda.
  3. Smält smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull. Ta av den från värmen, men håll smöret varmt. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg den i en annan kastrull med dragonkvisten, vitpepparkornen, vinägern och vattnet. Koka ihop tills hälften återstår.
  4. Sila ner lökskyn i ännu en ny kastrull och ställ den i hett vattenbad. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar.
  5. Ta bort kastrullen från vattenbadet och tillsätt smöret (men inte den vita bottensatsen) lite i taget i en fin stråle under kraftig vispning, tills såsen tjocknar. Blanda ner persilja och dragon. Salta och peppra.
  6. Hetta upp oljan igen, nu till 180°, och fritera pommes fritesen igen i 2-4 minuter tills de är knapriga. Salta före servering.
  7. Skär köttet i fyra skivor och banka ut dem så att de blir centimetertjocka. Pensla med olivolja, salta och peppra och stek dem i en het stekpanna, eller på het grill, i 1-2 minuter på varje sida.
  8. Servera med bearnaisesås, pommes frites och gärna ugnsbakade tomater.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept