Stafsinge-äpplen med mandel och hemmagjord vaniljsås

Stafsinge-äpplen med valnötter och hemmagjord vaniljsås
Foto: TV4

Stafsinge-äpplen med mandel och hemmagjord vaniljsås

Av: Alexander - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

25 m

Smörstekta äpplen med mandelkross och hemgjord vaniljsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 200 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mascarpone
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2,5 msk strösocker
  • 8 små syrliga äpple
  • 1 citron
  • 0,5 msk malen kanel
  • 1,5 msk strösocker
  • 1-2 msk smör
  • 0,5 krm malen muskot

Gör så här

Nötkross

  1. Smält 1 dl strösocker i en kastrull tills det är bärnstensfärgat. Häll i mandlarna och rör om. Häll upp på en plåt täckt med bakplåtspapper. När de svalnat, grovhacka dem efter behag.

Äppelröra

  1. Skala äpplena, ta bort kärnhuset och dela dem i mindre bitar. Lägg i en skål och pressa över citronsaft. Smält smör i en stekpanna och stek äpplena tillsammans med kanel och 1,5 msk socker tills de mjuknar. Tillsätt 1 nypa muskotnöt det sista du gör innan du tar av kastrullen från spisen. Låt svalna och gå på vaniljsåsen.

Vaniljsås

  1. Blanda mascarponeosten med vaniljsocker. Separera gulan och vitan på ägget. Vispa vitan till ett fast skum och ställ åt sidan. Vispa äggulan med 2,5 msk strösocker tills det är poröst och vitt. Blanda med mascarponeosten. Häll till sist ner vitan.
  2. Fördela nötkrossen i 4 glas. Fördela sedan de stekta äpplena i glasen och avsluta med att hälla på vaniljsåsen i alla glas. Garnera sist genom att lägga något grönt och kanske en äppelskiva på toppen.