Smält 1 dl strösocker i en kastrull tills det är bärnstensfärgat. Häll i mandlarna och rör om. Häll upp på en plåt täckt med bakplåtspapper. När de svalnat, grovhacka dem efter behag.
Äppelröra
Skala äpplena, ta bort kärnhuset och dela dem i mindre bitar. Lägg i en skål och pressa över citronsaft. Smält smör i en stekpanna och stek äpplena tillsammans med kanel och 1,5 msk socker tills de mjuknar. Tillsätt 1 nypa muskotnöt det sista du gör innan du tar av kastrullen från spisen. Låt svalna och gå på vaniljsåsen.
Vaniljsås
Blanda mascarponeosten med vaniljsocker. Separera gulan och vitan på ägget. Vispa vitan till ett fast skum och ställ åt sidan. Vispa äggulan med 2,5 msk strösocker tills det är poröst och vitt. Blanda med mascarponeosten. Häll till sist ner vitan.
Fördela nötkrossen i 4 glas. Fördela sedan de stekta äpplena i glasen och avsluta med att hälla på vaniljsåsen i alla glas. Garnera sist genom att lägga något grönt och kanske en äppelskiva på toppen.