Stafsinge-äpplen med mandel och hemmagjord vaniljsås

25 m
4
Stafsinge-äpplen med valnötter och hemmagjord vaniljsås
Foto: TV4

Smörstekta äpplen med mandelkross och hemgjord vaniljsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

16 september 2015
Visa mer
25 m
4

Du behöver

  • 200 g mandlar
  • 1 dl socker
  • 100 g mascarpone
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2,5 msk strösocker
  • 8 små syrliga äpplen
  • 1 citron
  • 0,5 msk kanel
  • 1,5 msk strösocker
  • 1-2 msk smör
  • 1 nypa malen muskotnöt

Gör så här

  1. Nötkross
    Smält 1 dl strösocker i en kastrull tills det är bärnstensfärgat. Häll i mandlarna och rör om. Häll upp på en plåt täckt med bakplåtspapper. När de svalnat, grovhacka dem efter behag.
  2. Äppelröra
    Skala äpplena, ta bort kärnhuset och dela dem i mindre bitar. Lägg i en skål och pressa över citronsaft. Smält smör i en stekpanna och stek äpplena tillsammans med kanel och 1,5 msk socker tills de mjuknar. Tillsätt 1 nypa muskotnöt det sista du gör innan du tar av kastrullen från spisen. Låt svalna och gå på vaniljsåsen.
  3. Vaniljsås
    Blanda mascarponeosten med vaniljsocker. Separera gulan och vitan på ägget. Vispa vitan till ett fast skum och ställ åt sidan. Vispa äggulan med 2,5 msk strösocker tills det är poröst och vitt. Blanda med mascarponeosten. Häll till sist ner vitan.
  4. Fördela nötkrossen i 4 glas. Fördela sedan de stekta äpplena i glasen och avsluta med att hälla på vaniljsåsen i alla glas. Garnera sist genom att lägga något grönt och kanske en äppelskiva på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept