Staffans tapastallrik

Staffans tapastallrik
Foto: TV4

Staffans tapastallrik

Av: Staffan - Öland

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

En härlig variant på Ölands kroppkaka med en touch av Italien, serveras på en plocktallrik med lammfärsköttbullar och råraka.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Lammfärsköttbullar

  • 500 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • salvia (efter smak)
  • chilifrukt (efter smak)
  • 4-6 soltorkade tomater, i olja

Kroppkakor

  • 100 g sidfläsk, stekt
  • 200 g parmesanost
  • 5 salladslökar
  • 500 g potatis, kokt
  • 2 msk potatismjöl
  • salt
  • 75 g smör
  • 2 äggulor

Rårakor

  • 8 potatisar
  • salt (efter smak)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk margarin (till stekningen)

Gör så här

Lammfärsköttbullar

  1. Hacka salvia öländsk vitlök, chili och soltorkade tomater. Blanda.
  2. Blanda lammfärs med en äggula och blanda sedan ner kryddblandningen.
  3. Rulla till små köttbullar.
  4. Stek strax innan servering.

Kroppkakor

  1. Skär fläsket i småtärningar, stek tillsammans med hackad vårlök.
  2. Lägg på fat och strö över parmesan.
  3. Pressa potatis, tillsätt potatismjöl, salt, smält smör och två äggulor.
  4. Blanda ihop till en deg.
  5. Rulla degen till en avlång massa och skär sedan lika stora delar.
  6. Lägg fyllning i varje del av och rulla till en boll.
  7. När detta är klart lägg kroppkakorna i kokande vatten i några minuter.
  8. Ta sedan upp dem och lägg dem i den heta stekpannan.
  9. Man kan med fördel använda fettet som man stekt lammfärsköttbullarna i, det ger en extra liten smaktouch.
  10. De är klara när de fått en fin färg, lite gyllene.
  11. Riv potatisen, salta och forma till små bollar och lägg i stekpanna på hög värme med mycket fett i (margarin).
  12. Stek båda sidor, första sidan måste ligga lite längre så att rårakan ska hålla ihop när du vänder.
  13. När de fått färg är de klara.
  14. Lägg upp dina tapas på en tallrik och servera med lingon och valfri grön garnering, till exempel salvia.