Spröda pepparkakor

Spröda pepparkakor
Foto: TV4
Jul

De här pepparkakorna är mycket spröda, och kavlar man dem tunt blir de utsökt läckra. Tänk på att degen behöver "mogna" över natten, insvept i plastfolie så att ytan inte torkar. Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper så slipper kakorna gå sönder när de ska flyttas till plåten.

2 december 2009
Visa mer
300

Du behöver

  • 300 g smör eller margarin
  • 5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk ingefära
  • 2 msk kanel
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 1,5 liter vetemjöl (ca 900 g)

Gör så här

  1. Rör fett, socker och sirap smidigt och tillsätt ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma. Rör ut bikarbonat i vatten och häll ner det i kryddsmeten. Arbeta in mjölet ordentligt.
  2. Ta upp degen på bakbordet och fortsätt att arbeta degen med händerna. Lägg den att vila över natten, insvept i plastfolie.
  3. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på bakplåtspapper och ta ut kakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspappret till en kall plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Tips: Ställ ut varma plåtar på balkongen eller annat kallt ställe, så kallnar de snabbt mellan varven.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept