Rödvinbärskaka

Rödvinbärskaka
Foto: Frida Wismar
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Rödvinbärskaka

Av: Sigrid Bárány

Från: Spisvärme

8 ingredienser

1h

Rödvinbärskaka med maräng. Recept från boken Spisvärme.

Läs mer om boken

Spisvärme

Ingredienser

portioner
  • 6 dl färska röda vinbär (eller 4 dl frysta tinade)

Kakbotten

  • 40 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 80 g smör, gärna rumstempererat
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl vetemjöl

Marängtäcke

  • 2 äggvitor
  • 4 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal mandeln i mandelkvarn eller matberedare.
  3. Rör socker och smör vitt och fluffigt.
  4. Tillsätt äggulor och mandel och sikta till sist i mjölet. Blanda.
  5. Tryck ut degen på en smord plåt eller pajform eller på bakplåtspapper.
  6. Häll på vinbären i ett jämnt lager.
  7. Grädda i 10–20 minuter beroende på bottnens tjocklek. Låt svalna.
  8. Sänk ugnen till 150 grader.
  9. Vispa upp äggvitorna till marängtäcket riktigt hårt, bunken ska gå att vända upp och ner.
  10. Tillsätt sockret och vispa tills det blir glansigt och bildar små toppar.
  11. Bred ut smeten ovanpå vinbären.
  12. Grädda kakan tills marängen blir ljusbrun.
  13. Låt svalna och servera kakan ljummen eller helt kall.
  14. Garnera gärna kakan med lite extra röda vinbär och pudra på lite florsocker.