Spisbröd

Spisbröd
Foto: TV4

Det spröda, knapriga spisbrödet passar bra att servera till husmansrätter, som tillbehör på buffé och på julbordet.

26 januari 2009
24

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk kummin, stött
  • 2 krm hjorthornssalt
  • 8 dl rågsikt
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Värm ugnen till 275 grader. Värm vattnet till 37 grader och smula ner jästen i vattnet. Blanda ner salt, nystött kummin och hjorthornsalt i degspadet. Tillsätt rågsikt och 1,5 dl vetemjöl. Arbeta ihop degen väl. Låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Dela upp degen i 25 delar.
  2. Kavla först ut till tunna, runda kakor och efterarbeta med kruskavel. Grädda 4-5 minuter eller tills kakan fått fin färg.
  3. Lägg bröden att svalna på galler. Låt dem torka några dagar för att bli knaprigt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept