Spisbröd

Jul

Det spröda, knapriga spisbrödet passar bra att servera till husmansrätter, som tillbehör på buffé och på julbordet.

26 januari 2009
Visa mer
24

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk kummin, stött
  • 2 krm hjorthornssalt
  • 8 dl rågsikt
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Värm ugnen till 275 grader. Värm vattnet till 37 grader och smula ner jästen i vattnet. Blanda ner salt, nystött kummin och hjorthornsalt i degspadet. Tillsätt rågsikt och 1,5 dl vetemjöl. Arbeta ihop degen väl. Låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Dela upp degen i 25 delar.
  2. Kavla först ut till tunna, runda kakor och efterarbeta med kruskavel. Grädda 4-5 minuter eller tills kakan fått fin färg.
  3. Lägg bröden att svalna på galler. Låt dem torka några dagar för att bli knaprigt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept