Spicy miso ramen

Tove Nilsson recept

Spicy miso ramen

15 ingredienser

En het variant på klassisk misoramen med den goda salta grumliga buljongen. Hettan kommer från chiliolja som kan tillsättas efter smak. Var man än äter miso toppas den vanligtvis med majs som man brukar se på misoramen från regionen Hokkaido, där brukar man även lägga på en smörklick på toppen. Jag steker på majsen, helst färsk, i riktigt het panna så att de nästan får en grillad känsla, det sätter god smak till hela rätten /Tove

Här hittar du recept på sojapicklat ägg, chiliolja, vetenudlar, chasu pork samt kycklingbuljong.

Ingredienser

  • 18 dl fläsk- och kycklingbuljong
  • 4 port ramennudlar
  • 3 msk vit misopasta
  • 3 msk röd misopasta
  • 4 msk chiliolja
  • 1,5 msk ingefära, finriven
  • salt

TOPPING

  • 12 tunna skivor chashu pork
  • 2 färska majskolvar (eller 2,5 dl frysta majskorn)
  • 1 msk matolja
  • 120 g sockerärtor, strimlade
  • 180 g böngroddar
  • 4 salladslökar, strimlade
  • 4 sojapicklade ägg
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva chasuköttet tunt och lägg i portionsbuntar om tre skivor på en plåt.
  3. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  4. Blanda miso, chiliolja och ingefära i en liten skål.
  5. Skär av majskornen från kolven. Hetta upp en stekpanna och rosta majsen ordentligt i olja. Salta.
  6. Blanchera sockerärtor och böngroddar i det kokande nudelvattnet så att de snabbt blir lite tillagade, använd en sil eller nudelkokkorg. Skölj av i kallt vatten.
  7. Förbered fyra skålar med varmt vatten så att buljong och nudlar håller sig varma länge i skålen. Häll av vattnet när det är dags att servera.
  8. Värm köttet mitt i ugnen cirka 5 minuter. Bränn eventuellt av köttet med brännare efter för att få rejält med färg och smak.
  9. Vispa ihop misoblandningen med buljong i nudelskålarna.
  10. Koka nudlarna i stormkokande vatten 45 sekunder. Koka helst i nudelkorg eller sil för att kunna återanvända vattnet och snabbt få upp nudarna när de kokat klart. Här handlar det om sekunder för att de inte ska bli över- eller underkokta. Häll av ordentligt och lägg nudlarna i buljongskålarna.
  11. Toppa med kött, majs, sockerärtor, böngroddar, salladslök och ägg.
  12. Servera eventuellt med mer chiliolja, vissa vill ju ha en mild hetta medan andra vill ha det frustande hett.