Spett med lax och jätteräkor

Spett med lax och jätteräkor
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Var sak för sig, så blir allt perfekt grillat. Gott till är flera olika grönsaksspett, sallad och kall sås.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

1 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 bitar laxfilé
  • 16 jätteräkor
  • träspett

Laxmarinad:

  • 1,5 dl kinesisk soja
  • 1,5 msk torr sherry
  • 3 msk strösocker
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 msk färsk riven ingefära

Scampimarinad:

  • 0,5 dl olja
  • 1 msk hackad spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk pressad citronsaft

Gör så här

  1. Skala och riv ingefäran. Blanda samman soja, sherry, socker och ingefära till laxmarinaden. Pressa ner vitlöksklyftan och rör om. Skär laxen i avlånga bitar och lägg den i marinaden 30 minuter.
  2. Pressa ut citronsaften, hacka chilin och blanda samman olja, chili och citronsaft. Pressa ner vitlöken, rör om och låt jätteräkorna marinera i 30 minuter.
  3. Trä laxen och jätteräkorna på olika träspett. Grilla laxen 3-4 minuter per sida. Grilla räkspetten 2-3 minuter per sida.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept