Spett med jätteräkor lindade i lufttorkad skinka

Spett med jätteräkor lindade i lufttorkad skinka
Foto: TV4
Från Redaktionen

Smaka en ovanlig kombination med räkor och lufttorkad skinka. Det här apelsinmarinerade spettet serveras som förrätt eller tilltugg.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

1 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 12 stora räkor
  • 12 tunna skivor lufttorkad skinka
  • Marinad:
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl pressad apelsinsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk chilipeppar

Till servering:

  • gröna sallatsblad
  • 1 apelsin + saften till marinad

Gör så här

  1. Skär bort ungefär 2 cm i ändarna på apelsinen. Skala den med en vass kniv i tjocka skal, så att det vita följer med skalet. Skär apelsinerna till hinnfria klyftor genom att skära mellan hinnorna. Håll dig över en skål, så saften tas tillvara till marinaden. Spara klyftorna till dekoration.
  2. Marinad: Rör ihop olja, apelsinjuice och vin. Pressa ner vitlöken. Krydda med chilipeppar. Lägg jätteräkorna i marinaden. Låt stå i rumstemperatur i 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 275°. Fördela sallatsblad och apelsinfiléer på fyra assietter. Ta upp och torka av räkorna. Spara marinaden. Vira skinkskivorna runt räkorna och trä upp på spett. Lägg spetten sida vid sida i en ugnssäker form och häll marinaden över. Ställ in i ugnen 10 minuter eller tills skinkan börjar bli krispig och jätteräkorna är genomvarma. Placera spetten ovanpå sallatsbladen och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept