Spenatsmördeg fylld med ansjovis, lök, färskost och gräslök

Du behöver

Smördeg

  • 200 g bagerivetemjöl
  • 4 g salt
  • 4 g citronsaft
  • 1 äggula
  • 80 g råsaft av spenat
  • 200 g smör, i tärningar

Fyllning

  • 100 g färskost
  • 50 g gräslök
  • 55 g ansjovis
  • 1 valfri lök, finhackad

Gör så här

  1. Dag 1
    Blanda alla ingredienser till smördegen i en bunke i 2-3 minuter så fortfarande smörklumpar finns kvar i degen (ska vara kladdig).
  2. Skrapa ur degen ur bunken och lägg på ett bleck i kylskåpet i 2 timmar
  3. Kavla sedan ett treslag och ett fyrslag, sätt plastfilm på degen och ställ i kyl över natten
  4. Dag 2
    Kavla återigen ett treslag och ett fyrslag på degen och lägg tillbaka i kylen ca 2 timmar
  5. Därefter kavlas degen ut till 1 cm tjock stryk på lite färskost samt ansjovis som hackats fint strö på rejält med gräslök.
  6. Rulla ihop som en rulltårta och ställ i frysen i ca 20 minuter. Skär upp i tunna skivor och lägg sedan på bakplåtspapper på plåt.
  7. Bakas sedan i 190 grader ca 12-14 minuter. Låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept