Spenat och ricottapaj

Spenat och ricottapaj
Foto: TV4

Denna smördegspaj ser imponerande ut men är faktiskt mycket lättlagad. Servera den varm eller kall, som förrätt, varmrätt eller på en buffé.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 225 g färsk spenat
  • 25 g pinjenötter
  • 100 g ricottaost
  • 2 stora ägg
  • 50 g malen mandel
  • 40 g riven parmesanost
  • 250 g färdigkavlad smördeg

Till pensling:

  • 1 litet ägg

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Tina smördegen. Skölj spenaten, koka upp vatten i en stor kastrull och koka spenaten i 1-2 minuter tills den sjunker ihop. Låt den rinna av noga. När spenaten är kall nog att handskas med pressar du ut överflödig vätska. Lägg pinjenötterna på en bakplåt och rosta dem i ugnen under grillelementet i 2-3 minuter eller tills de är guldfärgade.
  2. Vispa upp äggen. Vänd ner ricotta och spenat och blanda. Tillsätt pinjenötter, blanda noga och rör sedan ner den malda mandeln och parmesanosten. Kavla ut smördegen och gör 2 rutor som mäter 20x20 cm. Putsa kanterna och spara det bortskurna. Lägg den ena degplattan på en bakplåt. Bred på spenatblandningen men spara 1 cm vid kanterna.
  3. Pensla kanterna med en del av det uppvispade ägget och lägg den andra kvadraten ovanpå. Kläm ihop degkanterna. Använd de bortskurna bitarna till att garnera pajen. Pensla pajen med det uppvispade ägget och grädda den i 225° i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200° och grädda i ytterligare 25-30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept