Spättafiléer på spenatbädd

Spättafiléer på spenatbädd
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Spättafiléer på spenatbädd

10 ingredienser

Spätta av olika slag är både enkelt och snabbt att tillaga. Variera bädden de vilar på med mangold eller, när det är säsong, späda nässlor.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rödspättafilé
  • 1 l spenatbädd
  • 1 dl gräslök, hackad
  • 5 dl fiskfond (från koncentrat eller tärning)
  • muskot, riven
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Till servering:

  • jasminris (eller basmatiris)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Krydda filéerna med salt och peppar. Vik dem dubbla.
  2. Skölj spenaten och hacka den medelfint. Fräs den lätt i smör. Bottna en smord ugnsform och lägg ner spenaten. Strö över gräslöken och krydda med salt, peppar och muskotnöt.
  3. Lägg på filéerna och slå fonden över. Klicka på lite smör. Täck med folie och ställ i ugnen ca 15–20 minuter, tills fisken är nästan färdig. Strö över ost och låt fisken få lite färg utan folie.
  4. Koka ris enligt förpackningen och servera till.