Spätta av olika slag är både enkelt och snabbt att tillaga. Variera bädden de vilar på med mangold eller, när det är säsong, späda nässlor.
Ingredienser
600 g rödspättafilé
1 l spenatbädd
1 dl gräslök, hackad
5 dl fiskfond (från koncentrat eller tärning)
muskot, riven
smör
salt
peppar
1 dl parmesanost, riven
Till servering:
jasminris (eller basmatiris)
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Krydda filéerna med salt och peppar. Vik dem dubbla.
Skölj spenaten och hacka den medelfint. Fräs den lätt i smör. Bottna en smord ugnsform och lägg ner spenaten. Strö över gräslöken och krydda med salt, peppar och muskotnöt.
Lägg på filéerna och slå fonden över. Klicka på lite smör. Täck med folie och ställ i ugnen ca 15–20 minuter, tills fisken är nästan färdig. Strö över ost och låt fisken få lite färg utan folie.