Spättafilé med musslor och saffranssås

Spättafilé med musslor och saffranssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Spättafilé med musslor och saffranssås

16 ingredienser

Fisk och skaldjur passar alltid bra ihop. Här får de sällskap av en saffransdoftande sås.

Ingredienser

portioner
  • 4 spättafiléer, stora med skinn
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 förp musslor [150 g]
  • 0,5 knippe dill

Saffranssås:

  • 0,5 fänkål
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Saffranssås: Finhacka fänkål och lök. Fräs hacket i smör i kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Spä med vin, buljong och grädde. Tillsätt saffran, ställ tillbaka på värmen och låt koka upp. Sänk värmen och sjud sakta i 5 minuter utan lock. Krydda med salt och peppar. Sila såsen.
  2. Plocka av fina dillvippor. Låt musslorna rinna av. Krydda fiskfiléerna med salt och peppar. Pensla med olja och grilla 1 minut på skinnsidan. Vänd och grilla 2-3 minuter på köttsidan. Lägg upp fiskfiléerna på varma tallrikar.
  3. Ta undan ½ dl sås i en liten kastrull. Hetta upp musslorna i den. Fördela musslorna på fiskfiléerna. Dekorera med dill och servera genast. Bjud resten av såsen till.