Spättafilé med musslor och saffranssås

Spättafilé med musslor och saffranssås
Foto: TV4

Fisk och skaldjur passar alltid bra ihop. Här får de sällskap av en saffransdoftande sås.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st spättafiléer, stora med skinn
  • salt och vitpeppar, malen
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 burk musslor (150g)
  • 0,5 knippa dill

Saffranssås:

  • 0,5 st fänkål
  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vin, vitt
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • salt och vitpeppar, malen

Gör så här

  1. Saffranssås: Finhacka fänkål och lök. Fräs hacket i smör i kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Spä med vin, buljong och grädde. Tillsätt saffran, ställ tillbaka på värmen och låt koka upp. Sänk värmen och sjud sakta i 5 minuter utan lock. Krydda med salt och peppar. Sila såsen.
  2. Plocka av fina dillvippor. Låt musslorna rinna av. Krydda fiskfiléerna med salt och peppar. Pensla med olja och grilla 1 minut på skinnsidan. Vänd och grilla 2-3 minuter på köttsidan. Lägg upp fiskfiléerna på varma tallrikar.
  3. Ta undan ½ dl sås i en liten kastrull. Hetta upp musslorna i den. Fördela musslorna på fiskfiléerna. Dekorera med dill och servera genast. Bjud resten av såsen till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept