Sparris med parmesan

Sparris med parmesan
Foto: TV4

Färsk sparris är en delikatess. Det är gott, fräscht och lite lyxigt. Har du inte ångkokare kan du koka sparrisen på vanligt sätt. Något lufttorkat kött, till exempel italiensk prosciutto, är gott till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 24 stjälkar färsk grön eller vit sparris
  • 1-2 msk pressad citron
  • 1 msk smör
  • 1 msk salt
  • 1 krm strösocker
  • 0,5 citron
  • 80 g smör
  • 40 g skalade pistaschmandlar
  • En bit parmesanost
  • gärna krasse till garnering

Gör så här

  1. Ansa sparrisen. Vit sparris måste skalas. Börja 2 cm under knoppen och skala nedåt med potatisskalare, var försiktig så att inte knoppen bryts av. Lägg de skalade sparrisarna i kallt vatten med lite citron så att de inte mörknar. Grön sparris sköljer du och skär av det grova längst ner.
  2. Har du en ångkokare, ånga sparrisen i 8–10 minuter. Koka annars upp vatten så det precis täcker tillsammans med smör, salt, socker och citron skuren i bitar. Lägg sparrisarna på en bit folie eller ett galler och sänk ner. Sjud långsamt i 10 minuter.
  3. Smält under tiden smöret, rosta pistaschmandlarna i torr stekpanna och hyvla osten i tunna skivor, eller riv den grovt. Lägg upp sparrisen på tallrikar tillsammans med ost, nötter och krasse. Servera med det smälta smöret.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept