Sparris med örtsås

Sparris med örtsås
Foto: TV4

När vårprimören sparris når våra grönsaksdiskar kan du servera denna delikatess som förrätt, tillbehör eller på buffé. En len örtsås med smörsmak passar fint till.

8 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g sparris
  • vatten och salt
  • Örtsås:
  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 3 dl smör, klarat
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 3 msk fint hackade örter (persilja, dill, körvel)
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Örtsås: Blanda äggula, vinäger och vatten i en rostfri kastrull. Vispa kraftigt på svag värme så att äggulan blir fluffig och tjocknar. Lyft från värmen och fortsätt vispa. Slå sedan under kraftig vispning i smöret så att såsen tjocknar. Vispa i senap, örter, salt och peppar.
  2. Skala sparrisen försiktigt med en potatisskalare. Börja skala från övergången av den tydliga knoppen och hela vägen ner längs med stammen. Skala så djupt att den tvärstrimmiga strukturen i sparrisköttet blottläggs, så slipper gästerna tugga det trådiga. .
  3. Beräkna 1 tsk salt per liter vatten. Använd antingen en hög sparrisgryta där sparrisen kokas ”stående” eller en bredbottnad där sparrisen kan ”ligga” med knopparna åt samma håll. Koka sparrisen i 5-15 minuter beroende på mjällhet och grovlek. Häll av vattnet och lägg genast upp tillsammans med såsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept