Sparris med hollandaisesås

Sparris med hollandaisesås
Foto: TV4

Det här är en väldigt klassisk förrätt. Visst kan du fuska med pås-sås, men en hemlagad hollandaise är allra godast.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g sparris
  • vatten och salt
  • Hollandaisesås:
  • 100 g smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk vatten
  • 0,5 lagerblad
  • 4 pepparkorn
  • 2 stora äggulor
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • en nypa salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Hollandaisesås: Blanda vitvinsvinäger, vatten, lagerblad och pepparkorn i en kastrull och låt sjuda tills vätskan reducerats till hälften. Låt svalna. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa upp äggulorna och tillsätt försiktigt den hopkokta vätskan och vispa konstant. Tillsätt försiktigt det smälta smöret, först droppvis och sedan i en stråle. Låt såsen tjockna och vispa hela tiden. Smaksätt med citronsaften och krydda efter smak. Smaka av och låt såsen svalna. Servera såsen rumstempererad.
  2. Skala ändarna på sparrisen med en liten vass kniv eller potatisskalare. Beräkna 1 tsk salt per liter vatten när du kokar sparris. Använd antingen en hög sparrisgryta där sparrisen kokas ”stående” eller en bredbottnad där sparrisen kan ”ligga” med knopparna åt samma håll. Koka sparrisen i 5-15 minuter beroende på mjällhet och grovlek.
  3. Lägg upp sparrisen på varmt serveringsfat. Slå såsen över och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept