Spansk potatisomelett

Spansk potatisomelett
Foto: TV4

På spanskt vis serveras tortilla med potatis ljummen som drinktilltugg. Den kan även serveras som förrätt eller lunchrätt med en god sallad och några tunna skivor kallskuret till. Både fast och mjölig potatis kan användas. Laga gärna den här rätten med spansk olivolja.

18 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g potatis
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 6 stora ägg
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • flingsalt
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala löken och skär den i tunna skivor. Skala potatisen och skär den in tunna skivor. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg ner lök och potatisskivor och vänd runt så att oljan kommer åt överallt. Låt alltihop puttra över svag värme i 10-12 minuter. Rör ofta.
  2. Ta upp lök och potatis med en hålslev och låt dem rinna av. Häll oljan i en skål och spara den. Vispa upp ägg, salt och peppar. Lägg lök och potatis i en skål och häll äggvispet över. Låt dra i 10 minuter.
  3. Häll tillbaka 3 msk av den sparade oljan i stekpannan. Hetta upp den och lägg i potatis- äggsmeten. Tryck till med en stekspade så att tortillan blir jämn. Sänk värmen och låt puttra sakta i 10 minuter. Skaka pannan ofta så att det inte bränner fast. Vänd tortillan med hjälp av en tallrik och stek i ytterligare 5-10 minuter, tills potatisen är mjuk. Låt tortillan vila tills den är rumsvarm och skär upp den i bitar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept