Spansk kycklinggryta med rökig paprika och tomat

koket.se
Spansk kycklinggryta med rökig paprika och tomat
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Spansk kycklinggryta med rökig paprika och tomat

17 ingredienser

ca 40 m

Sprakande röd kycklinggryta med kryddiga spanska smaker av rökt paprika. Serveras med ris och en lyxig hemgjord aioli.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • ris, till severing
  • 600 g kycklinglårfilé
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 apelsin, skalet
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk honung
  • 400 g krossade tomater

Aioli

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk citronsaft
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 3 dl matolja
  • salt
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Koka ris till servering.
  2. Stek först kycklingen, skinnsidan först i en stekpanna med höga kanter eller en gryta, skiva sedan lök och paprika under tiden.
  3. Vänd kycklingen när den fått färg och tillsätt skivad lök och paprika. Låt det steka mjukt och tillsätt sedan rökt paprikapulver, några blad rosmarin och apelsinskal.
  4. Slå på vinet, honung och tomatkross - låt sedan koka i cirka 30 minuter.
  5. Blanda aiolin genom att ha äggulor, senap, citronsaft och riven vitlök i en skål. Vispa ihop och tillsätt matolja droppvis samtidig som ni vispar hela tiden. Smaka av med salt när all matolja gått i. Avsluta med olivolja.
  6. Servera grytan med ris och aioli.