Spaghetti med musslor

Spaghetti med musslor
Foto: TV4

Musslor är inte bara nyttigt, gott och relativt billigt. Tillagningen kan också varieras i det oändliga. I Italien äter man gärna skaldjur och framför allt musslor till sin pasta. Den här varianten kan du också pröva med burkmusslor.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 portioner spaghetti
  • 40-50 färska blåmusslor
  • 1 msk neutral olja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippa persilja
  • 1 burk hela tomater
  • 0,5 tsk timjan
  • svartpeppar från kvarnen
  • 1 knappt krm kajennpeppar
  • 0,5 flaska torrt vitt vin ( ca 3 1/2 dl)
  • olja att steka i

Till servering:

  • riven ost

Gör så här

  1. Borsta musslorna. Kasta öppnade musslor som inte sluter sig när du knackar dem i bordet. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i oljan. Hacka persiljan. Skär tomaterna grovt och spara tomatspadet.
  2. Tillsätt tomaterna med sitt spad, persilja och timjan. Ta några tag med svartpepparkvarnen och tillsätt knappt 1 krm kajennpeppar. Koka utan lock tills cirka hälften av vätskan kokat in. Häll på vinet, dra kastrullen åt sidan, lägg på lock och sjud i 10 minuter. Koka upp och koka våldsamt. Lägg i musslorna. På med locket och koka i 5–6 minuter. Skaka om grytan några gånger under tiden.
  3. Koka spaghettin enligt anvisningen på paketet. Plocka musslorna ur skalen. Spara ett tiotal att dekorera med. Lägg de plockade musslorna i en rejäl skål. Slå över spadet. Häll över pastan och blanda försiktigt. Lägg musslorna med skal prydligt ovanpå. Svartpeppar och riven ost ska stå på bordet. Tips: Om du inte vill använda vitt vin, ersätt med fiskbuljong.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept