Spaghetti med lammfärssås

70 m
4
Spaghetti med lammfärssås
Foto: TV4
70 m
4

Du behöver

Marinerade kronärtskockor

  • 250 g kronärtskockor (1 burk)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 3 msk hackade kryddor, t ex timjan, rosmarin, oregano
  • salt och svartpeppar
  • 0,5 citron, rivet skal

Lammfärssås

  • 500 g lammfärs
  • olivolja, till stekning
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 morot, finhackad
  • 1 selleristjälk, skuren i små bitar
  • 1 peperoncino, finsmulad
  • 2 msk rosmarin, finhackad
  • 1 lagerblad
  • salt och svartpeppar
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 1 dl rött vin
  • 400 g krossade tomater
  • 400 g passerade tomater

Servering

  • 400 g spaghetti

Gör så här

  1. Marinerade kronärtskockor
    Häll bort vätskan från kronärtskockorna och spola snabbt av dem med kallt vatten. Dela dem i halvor eller kvartar.
  2. Blanda olivolja, vitlök, kryddor, salt, peppar och citronskal i en skål. Lägg kronärtskockorna i och låt stå kallt i minst 1 timme.
  3. Lammfärssås
    Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn lammfärsen på ganska hög värme. Salta och peppra och ställ sedan färsen åt sidan.
  4. Hetta upp olivolja i en gryta/kastrull och tillsätt lök och grönsaker, peperoncino, rosmarin, lagerblad, salt och peppar och låt alltsammans puttra i ca 10 minuter. Häll därefter i lammfärsen, citronriv, vin och tomat. Koka utan lock i ca 40 minuter. Späd ev. med lite vatten om det behövs.
  5. Låt kronärtskockorna rinna av och rör försiktig ner dem i såsen. Smaka av med salt, peppar och kryddor.
  6. Koka upp lättsaltat vatten under lock i en kastrull. Lägg i pastan och koka den ”al dente” enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Låt pastan rinna av i ett durkslag. Servera den genast med lammfärssåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept