Souvlakispett på salladsbädd

Souvlakispett på salladsbädd
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Souvlakispett på salladsbädd

16 ingredienser

Souvlakispett kan lagas av fläsk- eller lammkött. Huvudsaken är den vitlöks- och citrondoftande marinaden, som här även används som tillbehör. Gott till är klyftpotatis.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskkarré
  • 3 msk citron, pressad
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk mejram
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • vitpeppar

Sallad:

  • 4 kronärtskockshjärtan
  • 0,5 gurka
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 100 g fetaost
  • 0,5 dl svarta oliver
  • 0,5 dl gröna oliver

Du behöver också:

  • grillspett, av trä

Gör så här

  1. Lägg träspetten i blöt i 30 minuter. Skär fläskkarrén i tärningar. Skala vitlöksklyftorna. Blanda samman citronsaft, olivolja, rosmarin, mejram, salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Häll hälften av marinaden i en plastpåse och lägg i köttet. Spar den andra hälften till salladen. Låt köttet marinera i 30 minuter. Vänd då och då.
  2. Dela kronärtskockshjärtana. Skär gurkan och tomaterna i mindre bitar. Skala rödlöken och skär i tunna strimlor. Tärna fetaosten. Blanda alla grönsaker, fetaost och oliver och slå över den sparade marinaden.
  3. Trä upp köttärningarna tätt på träspetten. Grilla spetten på galler över träkolsgrill, 3-5 minuter per sida. Servera med salladen.