Souvlakispett med tomatsås

Köket .se kocksida

Souvlakispett med tomatsås

13 ingredienser

Souvlaki är grekiska grillspett. De lagas oftast av lammkött, här har vi i stället använt fläskkarré. Du kan grilla på flera sätt och behöver inte alls ha tillgång till sommar och trädgård. Servera spetten med tomatsås.

Ingredienser

portioner
  • 500 g fläskkarré

Marinad:

  • 3 msk neutral olja
  • 1 tsk oregano
  • salt

Tomatsås:

  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 0,5 krm strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Gör så här

  1. Blanda ihop olja, oregano och salt till en marinad. Skär köttet i tärningar och lägg det att marinera i 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Lägg grillspett av trä i blöt.
  2. Tomatsås: Skala och hacka löken och fräs den i olivolja. Häll på tomaterna, spadet från burken och vattnet. Koka upp och smula ner buljongtärningen. Krydda med salt, tomatpuré, peppar och socker och låt småputtra i 15 minuter.
  3. Trä upp köttbitarna på spetten. Grilla kan du göra på flera sätt.
  4. -Grilla dem hastigt till fin färg på hög värme i grillpanna. Efterstek i ugn i 10 minuter.
  5. -Grilla i ugnen under grillelement i 7-8 minuter per sida.
  6. -Grilla på träkolsgrill i 7-8 minuter per sida.