Souvlaki på kretensiskt vis

Souvlaki på kretensiskt vis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Souvlaki på kretensiskt vis

11 ingredienser

Dagens kretensiska turistmat var gårdagens festmat. Kött stod sällan på menyn, och när man åt kött var det oftast kokt, så grillat var verklig fest. Glöm inte citronsaften och oreganon som gör grillspettet kretensiskt.

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammkött (mört)
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 citron

Klyftpotatis:

  • 1 kg potatis (stora)
  • olivolja

Till servering:

  • 4 pitabröd
  • 2 tomater, skivade
  • 2 salladslökar, skivade
  • färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Klyftpotatis: Värm ugnen till 250°. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg i en långpanna och sätt in i ugnen. Ringla över lite olivolja efter 15 minuter. Stek till vacker färg i sammanlagt 35 minuter.
  2. Skär lammköttet i kuber och trä upp på spett. Tänd på grillen och vänta tills briketterna eller kolen grånat helt och hållet. Grilla köttet till vacker färg, det brukar räcka med några minuter. Värm också på bröden på grillen.
  3. Fördela pitabröden på 4 varma tallrikar. Lägg upp köttet på brödet. Pressa över rejält med citron, strö över salt, svartpeppar och en generös nypa oregano. Servera med klyftpotatis, skivade tomater och salladslök.