Ugnsbakad lax med tomater och grädde

Ugnsbakad lax med tomater och grädde
Foto: TV4

En ugnsbakad lax serverad med pressad potatis och dill. Enkelt och gott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Servera gärna med saltgurka och en sallad.

15 mars 2010
Visa mer
6

Du behöver

  • 800 g laxfilé
  • 3 st krossade vitlöksklyftor
  • 2,5 dl grädde, 35 %
  • 2 pkt krossade tomater, ca 4 dl
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • 1 kg potatis
  • dill, hackad

Gör så här

  1. Blanda krossade tomater och krossad vitlök och krydda med ganska mycket salt och peppar.
  2. Häll i grädden.
  3. Sätt på ugnen på 200 grader och ställ in formen i en varm ugn.
  4. Ta ut formen efter ca 20 minuter.
  5. Skär bort den feta kanten runt laxen.
  6. Salta den och lägg laxen mitt i formen och såsen på och tillbaka i ugnen. Baka ca 20 minuter till.
  7. Koka potatisen tills den är färdigkokt.
  8. Pressa potatisen och serverar den varm med en klick av smör och hackad dill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept