Sötsyrlig chokladkolapaj

30 m + 5 h
12 bitar
Sötsyrlig chokladkolapaj
Foto: TV4

Fyllig, kall efterrättspaj med chokladkola och lingon. Serveras med vispad grädde.

Dryckestips: portvinet Red port
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

13 maj 2015
Visa mer
30 m + 5 h
12 bitar

Du behöver

  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 1,5 dl sirap
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl frysta lingon

Servering

  • 5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör i en kastrull och tillsätt havregryn, socker och mjöl. Rör ihop detta till en deg och tryck ut den i en pajform med löstagbar botten (24 cm i diameter). Sätt in pajskalet i ugnen och förgrädda detta i ungefär 10 minuter eller till dess den har fått fin färg.
  2. Koka upp vispgrädde, sirap och smör i en kastrull på svag värme i omkring 10 min. Ta av kastrullen och bryt ner chokladen i smeten. Ställ tillbaka kastrullen på eftervärmen och rör om till dess att chokladen smält och smeten blivit slät. Häll därefter i smeten i pajskalet och strö slutligen över de frysta lingonen. Ställ in pajen i kylen i minst fem timmar.
  3. Serveras med vispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept