Sötsur tomatchutney

Sötsur tomatchutney
Foto: TV4

Den här indiska chutneyn passar särskilt bra till olika fisk- och skaldjursrätter. Den kan även ersätta tomatketchup som tillbehör till exempelvis vanlig varmkorv. Låt såsen stå minst två dagar innan du använder den så att smaken hinner mogna.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg mogna tomater
  • 1 medelstor gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 msk finhackad ingefära
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1-2 krm röd chilipeppar
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Skålla, skala och hacka tomaterna fint och skala och hacka lök och vitlök fint. Koka upp tomattärningar, lök och vitlök i en tjockbottnad kastrull och låt dem sjuda till en mjuk pasta på låg värme, det tar ca 30-40 minuter. Rör om emellanåt så att blandningen inte bränns vid.
  2. Passera blandningen genom en sil, så att du får bort kärnor och skalrester, och häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt vinäger, strösocker, muskot, ingefära, paprikapulver, chilipeppar och salt. Sjud blandningen på låg värme ca 30 minuter tills såsen är tjock och blank, rör om ofta så att såsen inte bränns vid.
  3. Häll den varma såsen direkt på väl rengjorda burkar med tättslutande lock, eller kyl ner och frys in den.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept