Sötpotatismuffins

Sötpotatismuffins
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Sötpotatismuffins

16 ingredienser

40 m

Stoppa sötpotatis och äpple i muffinsen så blir de goda och saftiga. Gurkmejan sägs vara rena hälsopulvret med sina antiinflammatoriska egenskaper, fin färg ger det också. Ät muffinsen varma med en liten klick smör. /Liselotte

Recept ur boken 'Good morning - frukost hela dagen'

Ingredienser

portioner muffins
  • 2 sötpotatisar, grovrivna [ca 5 dl]
  • 1 äpple (ekologiskt)
  • 3 ägg
  • 1,5 dl rörsocker
  • 2 msk apelsinskal, rivet (ekologisk)
  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl lättfil
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl kokos, riven
  • 1 dl gula russin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram två stora bunkar och en muffinspanna.
  3. Smöra pannan eller använd pappersformar eller tillklippt bakplåtspapper.
  4. Skala sötpotatisen, äpplet behöver inte skalas, och riv sötpotatis och äpple grovt.
  5. Vispa ägg och råsocker pösigt. Ha i rivet apelsinskal, olja och fil.
  6. Blanda alla torra ingredienser i den andra bunken.
  7. Vänd försiktigt i de torra ingredienserna samt russinen i äggsmeten.
  8. Tillsätt det rivna och blanda tills allt bara precis blir blandat. Överarbeta inte.
  9. Fyll formarna och grädda cirka 20–25 minuter tills provstickan är torr när du sticker i mitten på muffinsen.