Sötpotatisglass med päronkaramellsås

Sötpotatisglass med päronkaramellsås
Foto: TV4

Med sötpotatis som bas lagar du en annorlunda dessert. Allra bäst blir den i glassmaskin. Du är också hjälpt av en mixer och en termometer, när du ska laga den här glassen. Låt såsen svalna till rumstemperatur före servering.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 150 g sötpotatis
  • 4 äggulor
  • 1 msk vaniljsocker

Till karamellsås:

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 stjärnanis
  • ev 2 cl calvados
  • 1 stort päron

Gör så här

  1. Koka sötpotatisen mjuk och skala den. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp grädde och mjölk, hälften strösockret och vaniljstången och fröna. Ta upp vaniljstången och låt blandningen svalna till 80°. Lägg i sötpotatisen och mixa.
  2. Vispa äggulorna hårt tillsammans med resten av strösockret och vaniljsockret. Häll försiktigt ner gräddblandningen i äggsmeten, lite i taget och rör hela tiden. Kör sedan smeten i glassmaskin.
  3. Karamellsås: Hetta upp strösockret till såsen i en tjockbottnad kastrull med lite av vattnet. Sjud tills sockret blir gyllenbrunt och rör då och då med en träslev. Tillsätt stjärnanis, resten av vattnet och calvados, om du vill ha med det. Riv päronet på rivjärn med skal och allt och rör ner rivet i såsen. Rör om och låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept