Sötpotatisfalafel med citrontahini och rödkålssallad

Markiz Talhaoui

Sötpotatisfalafel med citrontahini och rödkålssallad

26 ingredienser

35 m

Ugnsbakad falafel på kikärter och sötpotatis. Serveras med citron- och sesamsås samt fräsch rödkålssallad.

Ingredienser

portioner

Falafel

  • 2 sötpotatisar
  • 3 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk olivolja
  • 400 g kikärtor
  • 1,5 dl kikärtsmjöl
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 gul lök

Tahini

  • 4 dl tahinipasta
  • 4 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vatten
  • 1 msk citron, zest

Rödkålssallad

  • 0,5 rödkål, grovhackad
  • 15 körsbärstomater, delade på två
  • 2 msk gröna oliver, finhackade
  • 2 dl granatäpple
  • 4 msk koriander, finhackad
  • 4 msk mynta, finhackad
  • 5 msk limefrukt, juice
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

Falafel

  1. Skala och riv sötpotatisen. Skala och dela löken i mindre bitar. Häll kikärterna i ett durkslag, spola dem under kallt vatten och låt dem rinna av.
  2. Lägg alla ingredienser, utom sesamfrön, till falafeln i en matberedare och mixa till en slät massa.
  3. Forma bollar och rulla dem i sesamfrön. Jobba med vattensköljda händer så är det lättare att forma. Lägg bollarna på en ugnsplåt och sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.

Citrontahini

  1. Blanda samtliga ingredienser och ställ i kylen.

Sallad

  1. Skiva rödkålen grovt. Plocka av myntabladen och koriandern och strimla dem. Blanda allla ingredienser. Vänd ner limesaften, olivolja salta och peppra.

Till servering

  1. Servera falaflarna med salladen och tahini.