Sötpotatis Samosas med kall raita

ca 30 m + 30 m jäsning
ca 30 m + 30 m jäsning

Du behöver

Deg

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk havssalt
  • 1 msk smältsmör
  • 5-6 msk varmt vatten
  • Matolja till fritering

Fyllning

  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 tsk gara Masala (kryddblandning)
  • 2 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,25 tsk harissa
  • 2-3 sötpotatisar, skalade, skurna i tärningar och kokta
  • 3 dl ärter
  • 2 msk finhackad koriander.

Koriander raita

  • 6 msk naturell yoghurt
  • 2 dl finhackad koriander
  • 0,5 msk wasabi pasta
  • 2 msk sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Deg Blanda mjöl och salt i en stor skål. Gör en grop i mitten och häll i det smälta smöret och 5 matskedar vatten. Blanda försiktigt till en deg. Tillsätt 1-3 msk vatten om degen känns torr. Lägg upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda i 5-10 minuter till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila minst 30 minuter.
  2. Fyllning Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme och tillsätt löken, ingefäran och kryddor. Rör om och stek till det doftar. Tillsätt sötpotatis och ärter och stek under omrörning tills allt är genom varmt. Mosa grönsakerna med baksidan av en slev och blanda ner koriander.
  3. Montering Dela degen i 6-7 lika stora bitar. Forma varje bit samosadeg till en boll och kavla ut till en rundel med 12-15 cm i diameter på en lätt mjölad arbetsbänk.
  4. Dela i halvcirklar, kavla ut degen lite och pensla den rundade kanten med lite vatten. Vi halvcirklarna till strutar så att det fuktade kanterna möts och pressas ihop så att det förseglas. Håll struten i ena handen och lägg i lite fyllning med den andra, upp till 1,5 cm från kanten. Pensla kanten med lite vatten och nyp samman till ett litet paket.
  5. Hetta upp olja i en djup stekpanna/kastrull. Prova med lite deg bit innan för att se att olja är tillräckligt varm. Fritera sedan samosas i omgångar tills det är gyllenbruna och frasiga, ca 6-8 minuter. Låt rinna av på en bricka med hushållspapper.
  6. Sås Blanda alla ingredienser i en skål. Förvara i kylskåp fram till servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept