Citronpaj med marängtäcke

Du behöver

Fransk mördeg

  • 100 g florsocker
  • 250 g smör, rumstemperatur
  • 325 g vetemjöl
  • 2 st äggulor
  • 1 nypa salt

Citronkräm

  • Saft och rivet skal från 3 citroner
  • 3 st äggulor
  • 200 g strösocker
  • 125 g smör

Marängtäcke

  • 200 g strösocker
  • 100 g vatten
  • 100 g äggvita (ca 3 stycken)

Gör så här

  1. Fransk mördeg
    Blanda socker, smör och salt till en jämn massa.
  2. Sikta ner mjölet under omrörning och tillsätt äggulorna.
  3. Blanda, men bara så att degen går ihop.
  4. Låt degen vila i kylen i 30 minuter innan du kavlar ut den och/eller fodrar formar med den.
  5. Kavla ut degen mellan plastfolie.
  6. Klä botten och kanter av en form med degen och nagga med en gaffel.
  7. Ställ formen i kylen i 30 minuter eller ställ in den i frysen om du ska använda degen vid ett senare tillfälle.
  8. Grädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme i 12–15 minuter.
  9. Citronkräm
    Vispa citronsaften, skalet och äggulorna till citronkrämen.
  10. Tillsätt sockret.
  11. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  12. Tillsätt äggblandningen och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Tänk på att inte ha så hög värme att krämen bränns vid i botten.
  13. Häll krämen i det gräddade pajskalet. Ställ pajen i kylen i minst 2 timmar eller tills citronkrämen har stelnat.
  14. Gör marängtäcket under tiden.
  15. Maräng
    Koka upp socker och vatten till 122 grader (det tar 15–20 minuter). Bildas det kristaller på kastrullens insida så doppa en pensel i vatten och pensla ner dem direkt. Dra kastrullen från värmen.
  16. Vispa äggvitorna styva.
  17. Tillsätt sockerlagen under fortsatt vispning.
  18. Vispa tills massan har svalnat, i 10–15 minuter. Marängtäcket kan förvaras i en bunke i kylen i ett par timmar.
  19. Ta fram pajen ur kylen och spritsa eller klicka marängen över citronfyllningen.
  20. Bränn marängen med en gasbrännare eller ställ in pajen i 250 graders ugnsvärme. Grädda i 3–5 minuter tills marängen fått lite färg.
  21. Marängen blir seg om man förvarar pajen i kylen, så låt den stå framme i rumstemperatur.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept