Sotare

Sotare
Foto: TV4

Till sotare använde man från början saltströmming som stektes direkt på den heta spishällen. Men saltströmming är sällsynt och moderna spisar blir inte lika heta som sina föregångare. Pröva denna variant med färsk strömming, grovt salt och gjutjärnspanna. Den duger gott även för kräsna. Servera med örtsmör och nykokt potatis.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 16 medelstora färska strömmingar
  • 0,5-1 dl grovt salt
  • Örtsmör:
  • 120 g smör
  • 0,75 dl finhackad dill

Gör så här

  1. Örtsmör: Mosa samman smöret med dillen till ett grönprickigt örtsmör och ställ det kallt.
  2. Rensa strömmingarna, men låt huvud och ryggben vara kvar, skölj dem och vänd dem i saltet.
  3. Låt en torr stekpanna eller grillpanna blir riktigt het, så att några grova saltkorn hoppar om man lägger i dem. Lägg i strömmingarna och halstra dem 2 minuter på var sida så att de blir "sotiga" i skinnet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept