Sotare

Sotare
Foto: TV4

Detta är en urgammal svensk maträtt som ursprungligen gjordes på urvattnad saltströmming. Den stektes sedan direkt på den glödheta järnspisen. Idag lagas den av färsk fisk som saltas omedelbart före halstring. Stek i gjutjärnspanna. Till sotare serveras dillsmör och nykokt skalpotatis. En del tycker om att stänka lite ättika på de nyhalstrade strömmingarna, så duka gärna fram en flaska.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 16 medelstora färska strömmingar
  • 120 g rumsvarmt smör
  • 1 dl finhackad dill
  • salt och vitpeppar
  • några droppar pressad citronsaft
  • 0,5-1 dl grovt salt

Gör så här

  1. Gör dillsmöret. Blanda det rumsvarma smöret med dill och krydda med salt, peppar och lite citron. Ställ kallt.
  2. Rensa strömmingarna men låt huvudet och ryggbenet sitta kvar. Skölj dem och vänd dem i det grova saltet.
  3. Hetta upp en torr stor gjutjärnspanna, lägg i strömmingarna och halstra dem 2 minuter på varje sida. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept