En rätt med oxfilé, purjolöksaska, svamp, rödkål, västerbottensost och lingonvinägrette. Recept från Mattias Larssons kokbok Fredagskockens helgmenyer.
_
_
Dryckestips: Fruktig pinot noir
Ingredienser
Oxfilétartar
1 schalottenlök
200 g oxfilé, putsad
flingsalt
2 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
Purjolöksaska
2 gröna purjolöksblad (á ca 10 cm)
Svamp och rödkål
100 g champinjoner (små)
100 g ostronskivling
100 g rödkål
olivolja
salt
Lingonvinägrett
2 msk rårörda lingon
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk honung, flytande
0,5 dl olivolja
Till servering
75 g Västerbottensost
Gör så här
Kan förberedas
Börja med purjolöksaskan: Värm ugnen till 250 grader. Lägg purjolöksbladen i en ugnsfast form. Ugnsbaka dem i
15–20 minuter tills de är helt torra och genomsvarta.
Skala och finhacka schalottenlöken.
Värm en stekpanna till absolut högsta temperatur. Skär köttet i två skivor. Lägg lite flingsalt i den heta pannan och lägg ner köttskivorna. Stek/sota dem i ca 30 sekunder på var sida.
Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Skär rödkålen i bitar om 1–2 cm.
Blanda lingon, vinäger, honung och olja.
Servering
Finhacka köttet. Blanda köttet med schalottenlök, senap och olivolja. Smaka av med salt, svartpeppar och lite
purjolöksaska.
Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek svamp och kål i olja i ca 5 minuter tills de är fint brynta. Smaka av med salt.
Lägg ut köttet på fyra tallrikar. Strö över svampen och kålen. Ringla över lingonvinägretten och hyvla över osten. Avsluta med att smula över lite purjolöksaska och flingsalt.